schakelen Herkomst van de Bury's
 
  

 
 

 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 




In Genlias, de databank voor stamboomonderzoek, is Mathieu Toussaint Bury abusievelijk opgenomen als "Burg". Hij is in Maastricht geboren en oefende hetzelfde beroep uit als zijn vader Michel en een jongere broer Lambert Michel: geweermaker.

Zijn vader Michel Bury is van Luikse afkomst, daar geboren in ongeveer 1817 uit het huwelijk van Lambert Bury met een vrouw met de opvallende naam Elisabeth Rome. Michel is op 16 mei 1846 in Maastricht getrouwd met Maria Joanna van Haesbrouck (geb. ca. 1821) van beroep "oude kleerkoopster", wij zouden tegenwoordig zeggen voddenman m/v.

Wat Mathieu Toussaint in de jaren 1880 terug naar Luik heeft gevoerd kan ik niet uit Genlias afleiden, alleen dat het echtpaar Bury - Dresens daar een zoon, Hubert Théodore, ter wereld heeft gebracht omstreeks 1887.

Mensen die vaak in Maastricht komen kennen de naam Bury van de fraaie winkelpui in de Grote Staat.Tegenwoordig zit er een modeketen in, maar een jaar geleden of zo was het een chique zaak waar stijlmeubels werden verkocht. De naam Bury prijkt nog boven het pand. De stijl is een beetje Art Nouveau.

(Willibrord Rutten, Sociaal Historisch Centrum voor Limburg)


 

Toevoeging 'Genlias':

Genlias is het product van de vereende inspanning van een groot aantal samenwerkende archiefinstellingen in Nederland. De naam is een samentrekking van de woorden ‘genealogie’ (stamboomonderzoek) en ‘lias’ (een bundel aaneengeregen papieren, een vroeger veel gebruikte bewaarmethode).

Het is het streven van het Nederlands archiefwezen om binnen afzienbare tijd de gehele openbare burgerlijke stand in Genlias ingevoerd te hebben. Deze wordt nog aangevuld met informatie uit oudere bronnen en uit successiememories.

Door het gebruik van informatie uit de authentieke akten van de burgerlijke stand bereikt Genlias een hoge mate van betrouwbaarheid. Het systeem is gemakkelijk toegankelijk, ook zonder bijzondere ervaring in stamboomonderzoek. Het is een landelijke database die zoekt in heel Nederland; provinciegrenzen spelen geen rol.

(Rob Dresens, Maastricht)